Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2012

ΑΓΑΠΗ - ΕΥΨΥΧΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – ΕΥΤΥΧΙΑ - ΑΠΛΟΤΗΤΑ

…το ευδαίμον το ελεύθερον, το δ' ελεύθερον το εύψυχον…Περικλέους Επιτάφιος Λόγος, ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ, ΙΣΤΟΡΙΑΙ [2.43.4]

Στον Επιτάφιο του Περικλή γίνεται λόγος για τις σημαντικότερες αξίες της ζωής. Προχωρώντας λίγο παραπέρα, σε συνάρτηση με την ανάλυση που προέκυψε σε μια απρόβλεπτη διαδικασία συζήτησης, θα μπορούσε αυτή η έκφραση του Περικλή να εμπνεύσει μια «σειρά» προϋποθέσεων για να φθάσουμε στην Ευτυχία. Η επεξεργασία της μέσα μας εκτός από απαντήσεις μπορεί να χαράξει μια ιεράρχηση ανακουφιστική και λυτρωτική. Και αυτό γιατί και οι πέντε αξίες και έννοιες αποτελούν και μέρος των σημαντικότερων υπαρξιακών ζητημάτων της ζωής μας.

ΑΓΑΠΗ - ΕΥΨΥΧΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – ΕΥΤΥΧΙΑ - ΑΠΛΟΤΗΤΑ
Την Ευτυχία ακολουθεί η απλότητα, η απλότητα που προέρχεται από το α-πλους, που δε σημαίνει αυτός που δεν έχει κάνει τίποτα (δεν έχει ταξιδέψει πουθενά), αλλά αυτός που έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και τώρα ήρεμος και κατασταλαγμένος κατακτητής της ζωής βιώνει όλη την απλότητα της πληρότητας, η οποία δε χρειάζεται να διατυμπανίζεται. Μια λέξη με τόσο μεγάλο βάθος, που δυστυχώς στις μέρες έχει υποτιμηθεί.

Της απλότητας προϋποτίθεται η ευτυχία και της ευτυχίας, η ελευθερία, της ελευθερίας, η ευψυχία και όλων προϋποτίθεται η Αγάπη.
Αν ανατρέξουμε σε ότι προηγείται και προϋποτίθεται στη ζωή μας για να συναντήσουμε την ευτυχία τότε σίγουρα δεν είναι ένα απλό συμπεριφορικό ζήτημα, αλλά μια διαδικασία ζωής με συνεχή ροή, εξέλιξη και με βάση τις σχέσεις με τον εαυτό μας και τους ανθρώπους γύρω μας.

Το να αποκτήσουμε και να βιώσουμε την ευτυχία δεν είναι ένα άπιαστο, χαοτικό και αδιευκρίνιστο γεγονός, αλλά μια ερωτική διαδικασία ζωής όπου θα πρέπει να έχουμε βιώσει, να έχουμε νιώσει, να έχουμε πάρει σε μεγάλες ποσότητες, στη μέχρι τώρα ζωή μας, για να μπορούμε να δώσουμε, κατ’ αρχήν ΑΓΑΠΗ.
Έπειτα να έχουμε πετύχει την Ευψυχία. «το καθαρό βλέμμα, την καθαρή σκέψη. Το θάρρος που σε κάνει να μάχεσαι για το δίκιο. Τον καθαρό λόγο την ανδρεία και την σίγουρη στάση. Όταν κατέχεις το Εύψυχον δεν υπάρχει κανένας λόγος να διατυμπανίζεται, ακτινοβολεί στο βλέμμα. Υπάρχει στα μάτια των δειλών, όσων πολύ θα επιθυμούσαν να κρατούν την ίδια με σένα στάση, αλλά δεν μπορούν.».
«Δεν είναι εύκολη η κατάκτηση της ευψυχίας, γιατί είναι η ίδια η Αρετή.
Η Αρετή που δίνει την Ελευθερία στον αγωνιστή, που καθιστά Ευτυχείς τους Ευψύχους.»

«Και μέσα από την Ευψυχία αναδύεται η Ελευθερία η οποία κάνει ευτυχισμένο τον άνθρωπο. Η Ελευθερία με όλες τις μορφές της, μα κυρίως η πνευματική. Ελεύθερος από τα δεσμά του φόβου, των προκαταλήψεων, ελεύθερος από κάθε δυνάστη, κάθε σκέψη ωφελιμιστική, κάθε μικρότητα που περιορίζει τις βλέψεις στην απόκτηση υλικών μόνον πραγμάτων, ή εφήμερης δόξας. Ελευθερία να επιλέγεις, να διατυπώνεις τις σκέψεις σου χωρίς φόβο και πάθος. Ελευθερία να μάχεσαι από Αγάπη για τον άνθρωπο, Αγάπα και είσαι ελεύθερος.»

Και η κατάκτηση της Αγάπης, της Ευψυχίας και της Ελευθερίας φέρνει την Ευτυχία!

«Ευτυχία, το χαμόγελο πριν κοιμηθείς μετά από μια δύσκολη μέρα. Η εσωτερική γαλήνη που σου δίνει η βεβαιότητα ότι το πάλεψες, άσχετα από το αποτέλεσμα, ότι έδωσες τη μάχη σου με φρόνημα γενναίο, σαν Ελεύθερος και συνειδητοποιημένος άνθρωπος, στα μικρά ή στα μεγάλα που προέκυψαν.»

ΕΥΨΥΧΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – ΕΥΤΥΧΙΑ - ΑΠΛΟΤΗΤΑ
Και προϋπόθεση όλων η ΑΓΑΠΗ
~Τη συζήτηση περί του Επιταφίου του Περικλή (http://users.ser.sch.gr/statpapako/epitafios.htm) με αφορμή την ιεράρχηση των αξιών, στην Εταιρεία Ομαδικής Ανάλυσης και Ψυχοθεραπείας

~ Χρησιμοποιήθηκαν αποσπάσματα «……» από ένα ανυπόγραφο κείμενο που κυκλοφορεί σε αρκετές ιστοσελίδες.
Εγώ το συνάντησα στις :
http://hamomilaki.blogspot.com/2008/08/eudaemon-eleutheron-eupsyhon.html
http://cloudconnected.pblogs.gr/2008/11/to-eydaimon-to-eleytheron-to-d-eleytheron-to-eypsyhon-h-alliws-t.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου